За факултета

Факултет „Компютърни системи и управление” (ФКСТ) е основан през 1987 г. и е най-голямата и търсена в страната институция за подготовка на бакалаври и магистри в областите: разработване на софтуерни системи, компютърни мрежи и администриране, web технологии и мобилни приложения, съвременни в исоко-производителни компютърни архитектури и др. Факултетът има най-високата възможна акредитационна оценка за провежданото обучение и научна дейност.

Преподавателите от ФКСТ обучават студенти от останалите базови факултети в Технически университет – София (ФТК, ФЕТТ, ЕФ, ТФ, СФ), както и от трите факултета за чуждоезиково обучение (ФАИО, ФаГИОПМ, ФФОЕ) като отговарят и провеждат обучението по специални дисциплини, съответстващи на научното им направление. Преподавателите от ФКСТ активно участват в обучението към сектор ССДО/ЦНО при ТУ-София, а също и в обучението в Професионалната гимназия по Компютърни технологии и системи – гр. Правец.

Структура

 В структурата на факултета има 4 катедри.

Компютърни системи
Програмиране и компютърни технологии
Информационни технологии в индустрията
Киберсигурност

Катедра „Компютърни системи“

Обучава студенти за придобиване на образователно-квалификационните степени магистър и бакалавър по 7 специалности, чиято цел е да осигури на студентите най-съвременни знания в областта на компютърните инженерни науки и усъвършенствани умения, изисквани от днешния конкурентен пазар за успешна професионална реализация.

Learn more

Катедра „Програмиране и компютърни технологии”

Осигурява и провежда обучението по програмиране и информатика за всички професионални направления в ТУ – София, а също и обучението по 2 от предлаганите във факултета специалности за образователно-квалификационна степен магистър.

Learn more

Катедра „Информационни технологии в индустрията”

Има за цел подготовката на широко профилни инженери със задълбочена компютърна подготовка и насоченост към съвременните индустриални информационни системи и компютърни технологии и приложението им в различни индустриални области и приложения.

Learn more

Катедра „Киберсигурност”

Обучава студенти за придобиване на образователно-квалификационните степени магистър и бакалавър, като целта на обучението по специалността е да осигури високопрофесионална подготовка в една от най-актуалните и перспективните технически области, свързана с използването на информационни технологии за осигуряване и подпомагане на откриване на киберзаплахи и превенция на кибератаки.

Learn more